Sigrid Rostad
HJEMMESIDE // FACEBOOK // INSTAGRAM
Sigrid Rostad (f.1988) er utdannet glassblåser i 2012 og har hart eget glassblåseri i Bergen siden 2020. Verkene hennes er ofte fargesterke og preget av energi og bevegelse. Det glødende, varme glasset er i seg selv en stor inspirasjonskilde for henne. Å jobbe med flytende glass er spennende og annerledes enn andre materialer. Det er noe med lyset i det og måten det oppfører seg på, nesten som om det er levende, en essens hun forsøker å beholde noe av i arbeidene sine.
Sigrid fokuserer på teksturer, farger og former for å skape naturlige og "levende" overflater på sine verk. I stedet for å overmanipulere glasset, bruker hun tyngdekraft, sentrifugalkraft og varme for å skape organiske og bølgende former, noe som gir glassverkene hennes en dynamisk karakter. Hun jobber i tillegg til blåsing av skulpturelle vaser med utsmykking, lamper og dekketøy og har hatt kunder som Cartier, flere Michelin restauranter, Festspillene i Bergen og Lindenberg Hotels.
Hva er grunnen til at du startet med akkurat dette? Design og kunsthåndverk har alltid vært en lidenskap for meg og jeg forsto tidlig verdien av håndverk og tingene vi valger å omgi oss med, sannsynligvis sterkt påvirket av en far so var møbelsnekker og jobbet på Kunstindustrimuseumet i Bergen/ KODE1. Glassblåsing var et naturlig kall for meg og jeg elsket materialet og prosessen fra dag èn som 19 åring på kunstskole med varmt glass som hovedstudie i Danmark. Glassblåsing var krevende, varmt og vilt og fanget interessen og fokuset mitt som ingen andre ting noen gang før hadde gjort.
En funfact om prosessen? Blåsepipen ble funnet opp for over 2000 år siden og mye av verktøyene og måten glassblåsere arbeider på er veldig lik som den gang. I dag er de fleste glassblåserovnene elektrisk eller går på gass, mens for 2000 år siden - og frem til kanskje rundt 100 år siden var ovnene vedfyrt og det var en egen jobb å passe på at ovnene hadde riktig temperatur- noe man kunne se på fargen på flammene. Min elektriske glassovn holder en temperatur på 1150 grader, døgnet rundt, året rundt og rommer til en hver tid en digel med opp til 70 liter flytene glass.